Pages

Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Καινοτόμο και φθηνό σύστημα ρομποτικής χειρουργικής ρίχνει την σκιά του στο da Vinci.(ΒΙΝΤΕΟ)

Πρόκειται για ένα σύστημα λαπαροσκοπικής ρομποτικής χειρουργικής, που αποτελείται από μια κεντρική μονάδα την οποία χειρίζεται ο χειρούργος και μια δευτερέυουσα μονάδα (slave unit) η οπία  κινείται στη μερία του ασθενή. Το IBIS, πνευματικό ρομπότ λαπαροσκοπικής χειρουργικής πιθανώς να κοστίζει στο 1/10 του κόστους του da Vinci. 


"Ένα χαρακτηριστικό του ρομπότ σκλάβου είναι πως τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από αέρα. Σχεδόν όλα τα συμβατικά ρομπότ είναι ηλεκτροκίνητα όμως κατά τον πνευματικό χειρισμό αυτού του ρομπότ, έχουμε τη δυνατότητα να απορροφήσουμε απαλά τις δυνάμεις, όταν το ρομπότ αγγίζει κάτι. Η δύναμη στην άκρη του ρομπότ, εκτιμάται από τα δεδομένα της πίεσης αέρα και αυτές οι πληροφορίες αποστέλλονται στο κεντρικό ρομπότ του χειρουργού
Με αυτόν τον τρόπο ο χειρούργος αισθάνεται την ανάδραση στο χέρι του. Εναλλακτικά, μια μεγάλη δύναμη μπορεί να παράγεται από ένα πολύ ελαφρύ, συμπαγή αντικείμενο. Ένα πλεονέκτημα αυτού του συστήματος είναι πως μπορεί να γίνει εξαιρετικά μικρού μεγέθους."

"Φυσικά, μπορείτε να εξαλείψει το τρέμουλο του χεριού, να αλλάξετε την αναλογία κίνησης και να αλλάξετε τον παράγοντα ανάδρασης. Έτσι, ανάλογα με το ιατρικό προσωπικό και με την κατάσταση, οι παράμετροι μπορούν να μεταβάλλονται, για να γίνεται η χρήση του συστήματος πιο εύκολο επί τόπου".

"Επί του παρόντος, στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε αυτό το σύστημα στο ένα τρίτο έως το ένα δέκατο του κόστους του χειρουργικού συστηήματος da Vinci . Έτσι, πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα και από άποψη κόστους."

"Αυτή τη στιγμή, είμαστε σε συνεργασία με χειρουργούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα αυτό το σύστημα και μας δίνει πληροφορίες για το πώς να το βελτιώσουμε. Επίσης λαμβάνουν στήριξη από το MEXT και στόχος μας είναι να επιτύχουμε μια πρακτική εκδοχή μέσα σε 4 έως 5 χρόνια."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου